Natuerhúskes voor Margje- en Tsjûkepôlle
Gepubliceerd op:
Fryslân is gastvrij voor haar bezoekers. Daar hoort het gemak van een toilet bij, in het buitengebied en op de talrijke eilanden. Natuerhúskes bieden een oplossing. Nut en noodzaak van een goed onderhouden toiletvoorziening zijn bewezen door tevreden recreanten op de Margjepôlle in de Tsjûkemar waar sinds 2018 het Driuwende Húske ligt, een initiatief van de Marrekrite. Daarbij ging het om een pilot waarbij een toiletvoorziening werd gecombineerd met een vuilwateropvangsysteem voor boten.
Inzet voor leefbaarheid
Nu de pilot was afgelopen, dreigde de Margjepôlle verstoken te raken van haar toiletvoorziening. De Club van Aanjagers van de Tsjûkemar ondernam actie. Zij maakt zich sterk voor de leefbaarheid van de Tsjûkemar regio. Het schoonhouden van de eilanden, maar ook het faciliteren van recreanten zonder opvangsysteem aan boord, zoals sloepen, open zeilboten, kano’s en dergelijke is hiervoor van belang.
Oplossing
Samen met de Marrekrite en gemeente De Fryske Marren is voor dit jaar een oplossing gevonden in het plaatsen van Natuerhúskes op zowel de Margjepôlle als de Tsjûkepolle. Een ontwerp van architect Nynke-Rixt Jukema en technisch bouwdirecteur Johannes de Haan. Zij ontwikkelden in Heerenveen het tentvormige húske dat er aantrekkelijk uitziet en functioneert zonder water, stroom en riolering. Chemicaliën zijn niet nodig; door slimme beluchting in het ontwerp verdroogt ontlasting in een compostbak onder het toilet. Beide toiletvoorzieningen worden regelmatig schoongemaakt en onderhouden.
Mogelijk permanente oplossing
Vanaf donderdag 08 juni 2023 zijn de Natuerhúskes in gebruik, het resultaat van een mooie samenwerking tussen partijen die hetzelfde willen en tot actie overgaan. Eind van het jaar wordt bekend of dit succesvol was en een permanente voorziening wordt op de eilanden.
Aanpassing tekst: Brenda van Olphen
Foto: Johan de Haan